Tijdens Pasen hebben wij thuis uitgebreid gekookt met elkaar. Mijn broer en ik mochten het voorgerecht verzorgen en hiervoor hadden wij een lekker, Italiaans recept voor ogen die hij eens had gemaakt bij de Kookstudio in Zwolle. Ik maakte alvast foto’s voor een eventueel recept voor de blog en wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan: het was namelijk heerlijk!
Ingrediënten (voor 7 personen):
Basilicumblaadjes van 1 grote basilicum plant
2 teentjes knoflook
3-4 handjes vol pijnboompitten
Geraspte Parmezaanse kaas, ongeveer 200 gram
200 gram Hüttenkäse
1 bolletje mozzarella
6 romatomaten
2 grote sjalotjes
1 blikje tomatenpuree
2 plakjes bladerdeeg
2 tl. oregano
2 tl. suiker
1 el water
Olijfolie
Peper
Zout
Benodigdenheden:
Een oven (200˚C)
Een pan om in te bakken
Een steelpan
Een staafmixer (of blender)
Een handmixer
Voor de eerste laag mix je de Hüttenkäse, een flinke scheut olijfolie en mozzarella door elkaar tot een mooie, gladde en luchtige mousse. Breng dit vervolgens op smaak met peper en zout. Wat wij merkten tijdens dit recept is dat je echt overal zelf een beetje moet kijken hoeveel je gebruikt. Is de mousse niet glad genoeg, kun je makkelijk nog wat extra olijfolie toevoegen.
Voor de tweede laag beginnen we met de pesto. Rooster allereerst de pijnboompitjes in een pan tot deze goudbruin zijn. Pluk de gehele basilicumplant en doe deze samen met de geroosterde pijnboompitten en de knoflook in een kom. Voeg ook wat zout toe en mix het tot een smeuïge massa. Voeg nu de geraspte Parmezaanse kaas toe: hiervoor hebben wij bijna een heel blok gebruikt, maar je moet zelf even naar de substantie kijken. Bij ons was het ook een kwestie van telkens wat toevoegen en opnieuw mixen om te zien of de substantie goed genoeg was.
Om het af te maken voeg je nog een flinke hoeveelheid olijfolie toe. Opnieuw: hou de substantie in de gaten en proef zelf ook even tussendoor. Op de foto hierboven is de pesto goed. Zo hoort die te zijn.
Voor de laatste laag heb je een steelpan nodig. Breng een pan water aan de kook. Ondertussen kruis je de tomaten aan de onderkant in. Deze dompel je onder in het kokend hete water. Spoel ze vervolgens koud af, zodat ze niet doorgaren. Nu kun je de tomaten makkelijk ontvellen. Verwijder de zaadjes van de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Hierna snipper je de sjalotjes fijn.
Verhit wat olie in de koekenpan en bak de sjalotjes aan. Voeg hierna de blokjes tomaat toe en laat het geheel zachtjes bakken totdat de tomaat mooi zacht is geworden. Breng het op smaak met zout en peper.
De laatste stap is het maken van de “vlaggenstok”. Dit doe je met het bladerdeeg en een mengsel van water, tomatenpuree, suiker en oregano. Snijd 1 plak bladerdeeg in vier repen en bestrijk deze aan beide kanten met het mengsel. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Wanneer alle repen bestreken zijn, draai je de reepjes in tegengestelde richting tot een spiraal. Hierna bak je ze in ongeveer 12 minuten krokant.
Kies een leuk glas uit en begin met de eerste, groene laag van pesto. Hierna volgt de witte laag. Als laatste breng je de rode laag aan. Om het af te maken steek je de vlaggenstok in het mengsel. Doe dit rustig: zodat de lagen niet gaan mengen!
En zo ziet het er dan uit! Een klein beetje Italië in een glas 😉 Het is echt ontzettend lekker en als je het eenmaal onder de knie hebt ook zo gemaakt. Een heerlijk voorgerecht, helemaal straks in de zomermaanden. Het viel erg goed in de smaak bij ons thuis, dus dan moeten meer mensen dit lekker vinden. Zeker eens maken!
Lijkt jou dit recept wat?
Liefs, Susan
Bloglovin‘ Instagram Facebook
Hennie says
Wat ongelooflijk leuk gedaan! Deze ga ik onthouden. Vind het bijna zonde om dat op te eten!
pluseenbeetjenl says
Wat een leuk idee!
Romy says
Wauw, dat ziet er zo leuk uit met die kleurtjes en de stok! Echt een leuk idee!
zazazoobeauty says
Wat leuk zeg!! Ziet er ook echt smakelijk uit
Sija says
Wat ziet dit er heerlijk uit! Zeker ideaal voor de zomer, lekker bij de bbq! Deze sla ik op 🙂 Liefs, Sija
Malou | Blonde Blossom says
Ik heb dit al een keer eerder gezien en ik vind het echt een geweldig idee! Zo leuk die verschillende lagen, en ook nog eens met smaken van Italië. Malou x
Chelsey says
Potverdorie, wat ziet dit er lekker uit zeg!
YuStSoMe says
Che sembra molto appetitoso!
Natascha - BeautyOpinie says
Yum! Dit lijkt me zeker wat, dat ziet er lekker uit zeg.
Nicole says
Ziet er super leuk uit, en het is vast ook wel heel lekker 🙂
Rebecca Denise says
Oh wat ontzettend leuk! Denk dat het net zo lekker is als dat het er uit ziet.
Janine says
ZIet er echt ontzettend lekker uit! ik ga het binnekort ook een keertje proberen
Lieke says
Dat ziet er al heel leuk uit, het klinkt trouwens ook wel heel lekker!
Anna Gerrie says
Super leuk! Ziet er heerlijk uit 🙂
Sammie says
Oh dat klinkt heel lekker en het ziet er ook prachtig uit!
Anne says
Dit ziet er echt mega lekker en leuk uit!