Ik heb mijn propedeuse gehaald! Zoals sommige van jullie misschien weten studeer ik op dit moment International Business Administration (IBA) aan de Universiteit Twente. Dit is de engelstalige versie van de studie bedrijfksunde. Nu ik mijn eerste jaar succesvol achter de rug heb, vond ik het tijd om meer over de studie te vertellen.
Wat houdt de studie precies in? IBA is een hele brede studie die je voorbereidt op het bedrijfsleven. Doordat de studie zo breed is, kun je er veel kanten mee op. De studie duurt 3 jaar en binnen die 3 jaar krijg je veel informatie over het bedrijfsleven. Vooral in het eerste jaar is het vakkenpakket ontzettend breed en vanaf het tweede jaar krijg je ook wat meer de mogelijkheid om vakken te kiezen die beter bij jou passen. Aan het begin van het derde jaar krijg je de mogelijkheid om een semester naar het buitenland te gaan of een minor te doen. Aan het einde van het derde jaar lever je een scripte in. Daarna zit de studie er alweer op!
Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik van mezelf weet dat ik het bedrijfsleven interessant vind, maar ook dat ik nog geen idee welk vakgebied ik het allerleukst vind. Dat maakt bij deze studie in het begin dus niet heel veel uit, want je kan er zoveel kanten mee op.
Nu ik het eerste jaar achter de rug heb kan ik daar mijn mening over geven. Als ik heel eerlijk ben, is het me een beetje tegen gevallen. Ik ging van het VWO naar de universiteit en het verschil tussen deze twee is zo ontzettend groot. Ik wist wel dat de universiteit anders zou zijn dan de middelbare school, maar ik had niet verwacht dat ik er zoveel last van zou hebben. Dit heeft mij zeker wel een paar maanden gekost om hier aan te wennen.
Ook had ik verwacht dat je veel meer tijd zou hebben. Nu heb je wel redelijk veel vrije tijd, maar die tijd heb ik eigenlijk altijd wel nodig om te studeren. Dit brengt mij ook direct bij mijn volgende punt: de Universiteit van Twente is de enige universiteit die het TOM model volgt. TOM staat voor Twents Onderwijs Model. Dit is een heel ingewikkeld model wat ik hier niet helemaal ga uitleggen, maar het komt er ook op neer dat je geen toetsweken hebt. Je hebt dus het hele jaar door toetsen en dat neemt een groot deel van je tijd in beslag. Ook is het zo als je 1 vak van een module niet haalt (en onvoldoende compensatie hebt), je niet het vak overnieuw moet doen een jaar later, maar de gehele module. Dit zijn allemaal ingewikkelde dingen die in het begin moeilijk te bevatten zijn en ook tijd kosten om volledig te begrijpen.
Al met al lijk ik niet heel positief over de studie. Dit is niet helemaal waar. Ik vind de studie IBA zelf wel leuk, dit is eigenlijk precies wat ik er van verwacht had. Ik vond zelf alleen de overgang van middelbare naar universiteit erg groot. Verder is het mijn persoonlijke keuze geweest om in Enschede te blijven studeren, maar achteraf was qua onderwijsmodel Groningen beter geweest. Maar goed, dan zit je ook weer met een boel andere dingen die misschien tegen hadden kunnen vallen.
Je krijgt in het eerste jaar les in heel veel verschillende vakken. Om je een idee te geven wat voor vakken je kan verwachten zou ik er nu een aantal behandelen.
Organization Theory -> Het eerste vak wat ik kreeg, dit is ontzettend veel theorie over bedrijfstheoriën en bedrijfssorten.
Research Methods –> een verplicht vak op de universiteit. Heeft niet heel veel met IBA zelf te maken, maar leert je wel omgaan met het schrijven van verslagen en het doen van onderzoek.
Statistics –> Statistiek! Mag natuurlijk ook niet onderbreken, helaas. Ook dit heeft niet veel met de studie te maken, maar het is wel zeker aan te raden dat je dit redelijk beheerst of bereid bent veel tijd er in te steken.
Purchasing –> Dit vak gaat over het inkopen van producten. Welke afwegingen maakt een bedrijf wanneer die 200 pennen wil inkopen? Kwaliteit, kosten, snelheid levering.. Heel interessant!
Operations Management –> Hoe maak je het beste producten, wat is de slimste manier van het indelen van een fabriek.. Ook dit is een interessant vak.
Finance & Accounting –> Dit zijn eigenlijk twee losse vakken, maar bij elkaar vatten ze eigenlijk alles samen wat je op de middelbare school hebt gehad aan M&O en Economie. Mocht je dit nooit gehad hebben zijn het wel twee pittige vakken, maar als je E&M gevolgd hebt moeten deze twee geen probleem zijn.
Andere vakken die je tegenkomt zijn Modelling of Operations, Supply Chain Management, Human Resource Management, Organizational Behaviour, Business Law.. Waarschijnlijk heb ik er nog een paar gemist, maar dit zijn de vakken die mij het meeste zijn bijgebleven.
Ik ben op dit moment vooral benieuwd wat jaar twee gaat brengen. Ik heb al gehoord dat je je hier ook meer bezig gaat houden met marketing én je kunt hier twee keer een eigen vak kiezen. Dat scheelt al een hoop, want dan kies je dus iets wat je wel redelijk leuk vindt. Ook ga ik dit jaar bezig met iets voor in het derde jaar: namelijk het uitzoeken in welk land ik ga studeren. Er is ontzettend veel keus en ik vind het heel spannend, maar ben wel erg enthousiast. Ik hou jullie op de hoogte!
Liefs, Susan
Bloglovin Instagram Facebook
Lonneke says
Jammer dat het wel wat tegenvalt. Deze studie lijkt me best wel pittig.
Marleen@Burgertrutjes says
Leuk stukje! Gefeliciteerd met je P 🙂 als ik dit zo lees ben ik stiekem wel blij dat ik al van school af ben hihi 😉 lijkt me een zware studie!
Idwerd says
Gefeliciteerd met je P! Klinkt als een lastige maar interessante studie! Heb nooit geweten dat de UT dat systeem hanteerd, maar vroeg me wel altijd af waarom er altijd wel mensen in de trein naar Enschede aan het leren waren, dit verklaart een hoop. Ik studeer zelf ook in Enschede, dus leuk om te zien dat jij daar ook zit! Ik heb je blog net ontdekt en ga je volgen 🙂